Maryam Bashari Rad (1981)


Over mij

 

Ik ben Maryam Bashari Rad, geboren in noord Iran in 1981.

Vanaf zeer jonge leeftijd ben ik geïnteresseerd in kunst en genoot er volop van. Ik herinner mij dat ik als meisje van 8 jaar graag op bezoek ging bij een kennis, een kunstenaar, die mooie schilderijen maakte. Ik verdronk in zijn schilderijen en kon er uren lang naar kijken en van genieten. Mijn liefde voor het schilderen is daar begonnen, een passie die opbloeide in mijn ziel. In mijn dromen was ik vanaf dat moment een kunstenares. De muren van mijn kamer hingen vol met zelf gemaakte schilderijen. Op school was ik altijd vrijwilliger bij verschillende culturele en kunstzinnige activiteiten. En eigenlijk is dat nu nog steeds zo.

 

Ik kon goed leren, had daarmee een goed zakelijk carrière perspectief en daarom ging ik naar de universiteit in plaats van naar de kunstacademie. Vanuit mijn passie bleef ik schilderen als hobby. Later bleek dit ook voor mijn kunsttalent een juiste keuze en heb ik zo mijn eigen unieke stijl kunnen ontwikkelen zonder beïnvloeding van andere stijlen.

 

Op de universiteit heb ik mijn bachelor diploma tolk (Engelse vertaling) behaald en aansluitend een  aantal jaren in Iran als tolk/gids gewerkt. In 2006 ben ik vanwege mijn huwelijk (inmiddels ex-man) naar Nederland geëmigreerd en is mijn dochter geboren. Om zo snel mogelijk te integreren ben ik in Nederland weer gaan studeren en heb mijn IT bachelor opleiding behaald. Daarna ben ik parttime gaan werken in de IT en tegelijkertijd een master studie aan de universiteit Wageningen gestart.

 

Helaas heb ik in 2015 een tragisch incident meegemaakt wat heeft geleid tot ernstig lichamelijke, psychische en emotionele pijn. Deze inktzwarte periode overwinnen was de grootste uitdaging van mijn leven. Ik moest veel activiteiten opnieuw aanleren of er op een andere nieuwe manier mee leren omgaan. Schilderen was voor mij naast troost ook een therapie. Het hielp mij om mezelf als het ware opnieuw te ontdekken. Als schilder, maar ook als persoon. Uiteindelijk werd dit een keerpunt in mijn leven. Het heeft mij als kunstenares gevormd en bracht een extra unieke dimensie aan in mijn schilderijen.

 

Positieve energie, kracht en vrolijkheid doorgeven aan de kijkers van mijn schilderijen is waarom ik schilder. Ik geloof in positieve psychologie. Als je naar mijn schilderijen kijkt dan voel je dat. Ik geloof ook dat energie als een spiegel werkt. Als je herhaaldelijk naar iets droevigs kijkt met een negatieve boodschap of pijn, krijg je negatieve energie terug. Als je naar vredige muziek luistert of je ruikt een lekker geurtje, dan ervaar je goede energie dankzij jouw oren en neus. Mijn schilderijen bezitten fijne en positieve gevoelens, door ernaar te kijken voel je deze heerlijke energie en maken ze je dag een beetje mooier.

 

Ik vind het erg belangrijk dat mijn schilderijen een positieve invloed hebben en een prettige indruk achterlaten. Mijn innerlijke rust en vrede geef ik via mijn schilderijen door aan de kijkers.

Ik kan niet de hele wereld verbeteren, maar met mijn schilderijen kan ik wel de wereld van sommige mensen mooier maken. Een compliment wat ik vaak krijg is dat mijn schilderijen gezien en gevoeld worden. Waarschijnlijk omdat een stukje van mijn ziel in elk kunstwerk zit.

 

Over mijn kunstwerken

Zoals eerder benoemd heb ik een unieke persoonlijke stijl ontwikkeld. Dit maakt mijn schilderijen anders dan andere. Dankzij oneindig oefenen en experimenteren heb ik mijn authentieke stijl door de jaren heen steeds verbeterd. Totdat ik voelde dat het goed was. En zo schilder ik nog steeds, een schilderij is pas af als ik voel “dat voelt als een deel van mij”.

De onderwerpen van mijn schilderijen zijn gevarieerd. Vrijheid en variatie zijn belangrijk voor me. Ik wil alles kunnen schilderen en mezelf niet beperken. Deze veelzijdigheid zie je terug in al mijn kunstwerken. Tegelijkertijd hebben ze allemaal herkenbare kenmerken die voor eenheid zorgen. De behoefte aan vrijheid heeft te maken met mijn geboorteland. In Iran mag je als vrouw niet zijn wie jij wilt zijn en wordt je enorm beperkt. Dat past niet bij wie ik ben.

 

Schilderen is voor mij dus meer dan een mooi object of kunstwerk op een doek zetten. Het is mijn manier van leven vanuit een ideologie. Deze manier van leven heeft mij geholpen om sterker te worden als persoon en vrouw. Het heeft mijn ogen geopend voor een nieuwe dimensie van het leven. Mindfull en krachtig met positieve energie. Ik geef deze energie graag door aan de kijkers van mijn schilderijen. Neem ze mee in het moment, naar “in het NU zijn”.

 

In mijn werken gebruik ik specifieke elementen die speciale betekenissen symboliseren:

 

1.       Ruwe structuur en oppervlakken: moeilijke momenten in het leven

2.       Vrolijke kleuren: levensvreugde

3.       Kleuren die soms onlogisch lijken te zijn: out of box kijken, andere standpunten proberen

4.       Rustgevende combinatie van kleuren: innerlijk rust en meditatie

5.       Ups en downs op het canvas: ups en downs van het leven

6.       Willekeurige wilde lijnen: moedig zijn en risico nemen

7.       Diversiteit in de onderwerpen: vrijheid van denken en van het maken van eigen keuzes

8.       Onderwerpen met vrouwelijke poses en gezichten: respect voor de vrouwenrechten en hun vrijheid

9.       ‘Zen’ en kalmte onderwerpen: dichtbij komen bij innerlijke ziel, hart en onze intuïtie

10.   Transparante gezichten en lichamen: transparantie en duidelijkheid

11.   Parallelle lijntjes naast elkaar: proactief zijn en in beweging blijven

12.   Mijn eigen naam in Farsi (moedertaal in Iran) wat op een lachend gezichtje lijkt: ik tover graag een glimlach op het gezicht van de kijker naar mijn schilderij

13.   Unieke stijl: ik heb graag mijn eigen specifieke technisch en stijl die anders is dan die van andere kunstenaars

14.   Unieke kunstwerken: ik schilder nooit twee keer hetzelfde schilderijen, ze zijn allemaal uniek

15.   Onvolmaaktheid en imperfectie bij sommige lijntje die niet volledig af lijken: niemand is perfect maar toch ondanks de imperfectie kunnen wij in harmonie zijn en schoonheid uitstralen